Taas oli aika vaihtaa orkideoille uusi kasvualusta, sillä edellisestä kerrasta on jo useampi vuosi. Toisekseen nyt oli senkin suhteen hyvä ajankohta, että kumpikaan ei enää kukkinut. Sen sijaan tälle uudelle perhosorkidealle en uskaltanut vaihtaa kasvualustaa, koska se kukkii nyt komeimmillaan. Kukkien väritys on niin kaunis lämpimän oranssiin vivahtava, yksi trendiväreistä muuten ![🙂]()
Orkideoille on oma kasvualusta…
Erilaisille orkideoille on hieman erilainen kasvualusta. Joillekin pitää olla hyvin ilmava, melkein pelkästään kaarnanpaloja. Ja toisille orkideoille taas laitetaan puolet kosteutta sitovaa turvetta. Eli sama seossuhde ei sovi kaikille orkideoille.
Sen takia tämä Biolanin Orkidea kasvualusta -pakkaus on todella kätevä. Siinä on omiin pusseihin laitettu lämpökäsitelty männynkuori, karkea turve, lehtipuuhiili ja perliitti. Pakkauksessa on ohjelehtinen, jossa on sekoitussuhteet suosituimmille orkideoille. Pakkaus on näköjään uusittu, ennen se oli tummempi, kuten alla näkyy.
Sain Orkidea kasvualustat Biolanilta. Kiitos taas heille!
Sekoitan ainekset pieninä erinä kipossa. Puolen desin mitta on aika kätevä.
Puikkokämmekälle…
Tällaiset juuret oli vanhalla puikkokämmekällä (Dendrobium). Poistin varovasti vanhaa kasvualustaa juurten välistä. Lopuksi huljuttelin juuria vesiastiassakin, jotta vanhat murenatkin saisi pois juurten seasta.
Tältä juuret näyttivät pesun jälkeen ![🙂]()
Sitten asettelin puikkokämmekän vanhaan, hyvin pestyyn, ruukkuunsa. Ruokalusikalla sai kasvualustaseosta ujutettua ruukun ja juurten väliin. Aika taitelu oli, että juurten sekaankin sai murenaa. Auttoi, kun välillä kevyesti kopautti ruukkua pöytään. Toinen konsti oli, että lusikan varrella tökkii ja heiluttelee juuripaakkua. Juuria pitää tietenkin varoa.
Lasikuvun orkidealle…
Lasikuvun onnellinen orkidea (Howeara, jolla ei ole vielä suomenkielistä nimeä) vanhassa ruukussa. Kuvasta näkyy, että orkidea ei voi hyvin, koska sen varsimukulat ovat menneet uurteisiksi. Joten päätin vaihtaa sille umpinaisen ruukun. Saa nähdä, auttaako.
Howearan juurten sisällä oli vielä sammalpallo, joka on laitettu lisäysvaiheessa viljelmällä. Se on kuvassa sormien välissä. Otin sammalen pois, kuten muunkin vanhan kasvualustan. Tämä on sen verran harvinainen orkidea meillä, että ohjeessa sitä ei mainittu. Päättelin sen kaipaavan aika ilmavaa kasvualustaa, joten tein sille seoksen männynkuoresta ja perliitistä. Turvetta tuli vain ihan vähän.
Lopuksi orkidea pääsi onnellisesti takaisin lasikuvun sisälle.
Orkidean jatkohoito…
Kaikkia kolmea orkideaani kastelen kerran viikossa lannoitevedellä. Ehdottomasti kannattaa käyttää orkideoille suunniteltua lannoitetta. Lisää ohjeita vanhemmasta postauksesta Orkidean lannoitus ja hoito, klik
Nyt sitten jään odottelemaan, milloin puikkokämmekkä tekee nuppuvarret. Sehän kukkii yleensä jouluna. Ja todennäköisesti myös perhosorkidea jaksaa kukkia pitkään, sillä se pääsee hyvin valoisalle ikkunalle. Aiemmin sillä ikkunalla perhosorkideat kukkivat aina talviaikaan. Mutta tuo Howeara on minulle ihan uusi mysteeri. Ei pienintäkään hajua, kukkiiko se edes uudelleen kotioloissa. Taas uutta jännitystä ![🙂]()
Aurinkoisin terveisin,
Sari