Viime yö oli yllättävän kylmä. Meilläkin alapihan nurmikko oli aamulla ihan huurteessa. Onneksi arat kriinumi ja verenpisarat olivat jo sisätiloissa talvehtimassa, ja isot pelakuuruukut katoksen suojassa. Nyt puutarhaa onkin aika alkaa valmistella talven tuloon.
Daalian talvisäilytys turpeessa…
Tämän kuvan otin tänään, eli viime yön kylmyys ei vielä palelluttanut daalioita. Seuraavina öinä on luvassa kylmempää, jolloin varret todennäköisesti jo mustuvat. Joten ensi viikonloppuna onkin tiedossa daalian juurakoiden ylös kaivuu ja kellariin vienti.
Nyt ekaa kertaa testaan daalian talvisäilytystä turpeessa. Eli daalian juurakot peitetään kokonaan kalkitsemattomalla ja lannoittamattomalla turpeella esim. Biolan Perusturve. Kuulemma juurakot talvehtivat paremmin turpeessa, oli talvisäilytyspaikka perinteinen kellari tai koneellinen kylmiö. Tästä tulee mielenkiintoinen testaus. Kerron sitten keväällä, kuinka kävi ![🙂]()
Perennojen varsien leikkaaminen…
Kuunliljan lakastuvat lehdet ovat niin kauniita. Niitä ei edes raaski leikata heti kompostiin. Muutenkin leikkaamme perennojen varret ja lehdet syksyllä vasta kun ne ovat kunnolla kellastuneet tai ruskeat. Siten kasvit talvehtivat paremmin. Toki ne voisi leikata vasta keväälläkin, mutta me teemme sen jo syksyllä.
Kukkasipulien istutus…
Tänään istutin tämän keisarinpikarililjan (Fritillaria imperialis) sipulin. Että sipuli voikin haista pahalle, ja haju levitä kauas! Ei mikään ihme, että sen sanotaan karkottavan myyriä
Kuvassa näkyy sipulin alapuoli, josta lähtee hyvät juuret. Istutuskuopan pohjaosiin sekoitin luujauhoa pitkävaikutteiseksi lannoitteeksi.
Tulppaanien sipulit ovat minulla vielä istuttamatta. Niillä ei ole mikään kiire. Kuun vaiheiden mukaan erityisen hyvä ajankohta siihen on 2.-7.10.2016 ja senkin jälkeen vielä viikko on kohtalaisen hyvää aikaa.
Haravointia ja nurmikon leikkaamista…
Sembramännystä tippuu vasta nyt vanhat neulaset, siis tosi myöhään. Haravoin ne nurmikolta alppiruusuille katteeksi. Nyt pääsee paremmin leikkaamaan nurmikon. Saa nähdä, onko tämä syksyn viimeinen leikkuukerta. Nurmikkoa ei muuten kannata jättää syksyllä liian pitkäksi, se voi saada talvivaurioita. Samoin paksut kerrokset puiden lehtiä on syytä haravoida pois.
Talvisuojaturve lämpimään…
Viime kerrasta viisastuneena, siirsimme Puutarhan talvisuoja -säkit lämpimään varastoon odottamaan. Talvisuojaturve levitetään talvenaroille kasveille vasta, kun talvi on saapunut. Jos säkkejä säilytetään ulkona, turve jäätyy hieman kokkareiseksi. Sulana se on paljon nopeampi levittää. Kuvassa näkyvä laventeli talvehti tosi hyvin, vaikka se oli istutettu keväällä. Se oli ainut uusista laventeleista, joka talvehti… koska se sai paksuimman kerroksen Talvisuojaa.
Runkosuojat ja jänisverkot…
Riippahanhenpaju näytti keväällä lähtevän hitaasti kasvuun. Loppukesällä se sitten innostui, ja nyt se näyttää tältä. Sen rungon ympärille laitettiin runkosuoja jo aikaa sitten piharusakoiden ja metsäkauriiden takia. Koko riippahanhenpajun oksiston ympärille laitetaan vielä 1,5 metriä korkea kanaverkko, jotta kauriit eivät ylety popsimaan sitä talvella. Samalla suojataan nuoret hedelmäpuut, rusokirsikka ja atsalea verkolla. Homman teemme yleensä lokakuun loppupuolella.
Biojätekompostoriin talvikuiviketta…
Nyt kun ilmat selvästi kylmenivät, vaihdoimme biokompostorin seosaineen Talvikuivikkeeseen. Olen saanut testata sitä kaksi talvea. Tämä Biolan Talvikuivike on pitänyt kompostorin talvella paljon lämpimämpänä, mitä tavallinen kompostikuivike. Tällöin kompostori ei jäädy niin helposti, mikä on iso asia talvikompostoinnissa. Tämä tuote on loistokeksintö!
Kesäkukat talvisäilytykseen…
Viimeistään huomenna pitää ottaa loputkin pelakuut sisälle talvisäilytykseen. Sen sijaan jättiverbena, suklaakosmos ja ruostekukka saavat vielä odottaa, daalioiden kera.
Tässä vielä talvisäilytysohjeita:
Olen saanut Biolanin Perusturpeen, Puutarhan talvisuojan ja Talvikuivikkeen Biolanilta testaukseen. Iso kiitos heille!
Syysterveisin Sari